Ah, ama öğrendim ki hata en başta ip seçimimde imiş!
Bu konuda hiç deneyimi ve bilgisi olmayan ben, Gelibolu'daki tuhafiyecilerden birine dalmış ve "ben etamin işleyeceğim, hangi iplerden almalıyım" demiştim. Onlar da bana minik yumaklar halindeki üzerinde etamin yazan iplerden vermişlerdi. Ellerinde var olan renklerin tamamını alıp evime gelmiştim... bi heves... :)
Ama işlemelerim yer yer kabarık, pütür pütür oluyordu... içime sinmiyorlardı bi türlü.
O dönem yaptığım işleri her iki blogumda da paylaştım. İplerimi de... Ama ve lakin... bu konuda deneyimli ve bilgili hiç bir arkadaşım çarpı işinin en iyi muline ipliklerle olacağını vesaire yorum olarak düşmedi... Bu hatırlatmayı yapmalılar mıydı? Hiç kimse kimseye bişeyleri öğretmek ve açıklamak zorunda değil. Yani ben bi uyarı da olmayınca bu detayın farkındalığına varamadım uzun süre... Asıl mesele bu.
Şimdilerde blog camiasında çarpı işi yaygınlaşınca, o deneyimli arkadaşlar arşivlerindeki dergileri, bilgi birikimlerini, iplik, kumaş detaylarını paylaşmaya başladılar. Altta yatan sebeplerden biri farklılıklarına ve bu konunun bilirkişisi olduklarına dair hissettirme çabası olsa da, satır aralarına serpiştirdikleri detaylarla çarpı işindeki eksikliğimin sebeplerini kendikendime keşfetmiş oldum böylece... Bir de amacı salt paylaşmak olan ve bu konuda bildiği ne varsa uzun uzun anlatmaktan kaçınmayan arkadaşlar var. Onlara da bu özverileri ve çabaları için çok teşekkür ediyorum. Bu konuda okuduğum her bir yazı bende yeni farkındalıklar yarattı, ufkumu açtı.
Sayelerinde...bu uğraşıya hevesle dönebilirim artık.
Sayelerinde...bu uğraşıya hevesle dönebilirim artık.
Yeni muline iplikler ve -tabii bulabilirsem- yeni keten kumaşlar alarak... yeni dökümanlar da...
Öğrenmenin yaşı yok!
Bu arada, çerçeveler de buldukça alınmalı... boyanmalı... ve cilalanmalı...
İşlemeye göre çerçeve aramaktansa, çerçeveye göre işlemek en mantıklısı imiş! -Kuş evli çarpı işim için ne çok çerçeve aramıştım!-
Öğreniyorum! :)
İşlemeye göre çerçeve aramaktansa, çerçeveye göre işlemek en mantıklısı imiş! -Kuş evli çarpı işim için ne çok çerçeve aramıştım!-
Öğreniyorum! :)
Etamin işini bende seviyorum ama benimki el oyalamaktan ileri gitmiyor.Yararlı olmaları adına acaba nasıl çalışmalar yapmak lazım bilgi verebilir misiniz?Bu arada çerçeveler gerçekten çok güzel görünüyor bir kaç tane temin edinmek lazım..
YanıtlaSilmerhaba zeynep
YanıtlaSilben pano yapmaktan öteye gidemiyorum şimdilik... ama mutfak için çok hoş şeyler yapılabilir...tam bir mutfak takımı mesela... yaparım diyorsan, başlamalısın... devamı gelir bi şekilde.
Çocukken yaz tatilinde annem elime tutuşturmuştu bir şeyler . Kalın sayılabilecek bir beyaz etamine mavi yumakla bir örtü işlemiştim.Sonra bu işlerde gözüm olmadığına kanaat getirip bulduğum her kitabı okumaya başlamıştım. Daha ortaokul çağlarında Türk klasiklerinin ,lisede Batı klasiklerinin neredeyse tamamını okumuştum.Çarpı işini falan unuttum gitti Ruşen hanımcığım. Ne zaman emekli oldum yeniden merak saldım bu işlere . Artık etamine değil ketene işleniyor ,geometrik motiflerin modası geçmiş gitmiş. Kasnaklarda işlemek yaygınlaşmış oysa ben kasnakta işleyemem. Dolunay hanım bloğunda bir keresinde ''ben kasnakta işlemiyorum '' diye yazmış, nasıl sevindim anlatamam. Ben de kıyısından köşesinden yapmaya çalışıyorum işte bir şeyler. Olsun dediğiniz gibi '' öğrenmenin yaşı yok ! ''Sevgiler geçip giden pazarın ardından çok mutlu bir hafta karşılasın sizi.
YanıtlaSilbenim de 32 senelik birkaç dergim var (saklıcana getirdim memleketten),makine nakışa merak sardım,kursa gittim ,makina aldım,(biraz hastalıklıyım ya ,dışarda pek çalışamadım),belki ağile bütçesine yardım ederim dedim,nerdeeee,parasız yaparsam müşteri çok oldu....ama asıl tutkum yemek ,dağı gibi el işi ,yemek kitapları,dergiler birikti(belki bir gün kızlar heveslenir diye saklıyorum),6 sene önce interneti keşfettim ,şimdi yemek defterleri birikiyor,sakla samanı ,gelir zamanı diyerek aynı hızla devam ediyorum,sanki ölmeyecekmişim gibi.
YanıtlaSilMerhabalar,çerçeveleri ne ile boyadığını öğrenebilirmiyim acaba . Teşekkürler.
YanıtlaSilÖzlem
Merhaba, beyaz çerçeveleri ne ile boyadığınızı öğrenebilirmiyim. Teşekkürler
YanıtlaSil