5 Kasım 2012 Pazartesi

tam buğday unlu balkabaklı pay

Balkabağı....
Seveni çoktur sanırım.
Ben de çok seviyorum ve mevsimi geldiğinde mümkün olduğunca çok miktarda tüketmeye çalışıyorum. Bu senenin ilk kabağı dükkan komşumdan hediye geldi.

İlk dört dilimiyle de dün akşam pay yaptım. 
Bu kez küçük fırın kaplarımda... 
Tarifim dört kap için... 
Kocacıkla ikimize yetti de arttı bile.

Az hamurlu çok içli bir pay oldu. Tam da istediğim gibi...
Unu yine tam buğday unu... İç dolgusu için şeker yerine pekmez kullansaydım tam bir sağlıklı pay olacaktı...  ama... pekmez kabak püresini sulandırabilir düşüncesiyle az miktarda şeker kullanmayı tercih ettim. Şeker miktarı az olunca da tadı buruk olmasın diye kuşüzümü ekledim. Dengelenmiş oldu böylece...
Yine de oldukça sağlıklı bir pay.


Tam Buğday Unlu Balkabaklı Pay
Malzemeler:
2 su bardağı tam buğday unu
1 yumurta
50 gr. tereyağ
1/2 çay bardağı zeytinyağ 
1 çay kaşığı karbonat
4 çorba kaşığı tozşeker (silme)
1 paket kuş üzümü
4 dilim balkabağı


Yapılışı: Kuşüzümünü ayıklayıp yıkadıktan sonra bir miktar su içinde yumuşamaya bırakın. 2 çorba kaşığı tozşeker ve balkabak dilimleri hariç diğer malzemelerle kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun. Streç filme sardığınız hamuru bir saat kadar buzdolabında bekletin. Bu arada kabak dilimlerini bir tencereye alıp üstünü geçecek miktarda sıcak suyla doldurduktan sonra kısık ateşte iyice yumuşayıncaya dek haşlayın. (Yaklaşık yarım saat) Haşlanan kabakları (suyunu süzüp) çatal yardımıyla püre haline gelinceye dek iyice ezin. Kalan iki çorba kaşığı tozşekeri ve suyu süzülmüş kuşüzümünü püreye katın.

Hamuru biri diğerlerinden büyük, diğer dördü eşit olmak üzere 5 parçaya bölün. Büyük parça hariç diğer parçaları tek tek açıp yağlanmış fırın kaplarının içine yerleştirin. (Tabana ve duvarlara temas edecek biçimde...) İçlerini püre ile doldurun. Büyük hamur parçasından kapların ağzını kapatacak büyüklükte 5 yuvarlak parça hazırlayın. Ortalarına küçük bir kurabiye kalıbıyla delikler açın. Sonra her bir parçayı bir kabın üzerine örtüp 180 derecelik fırında 40-45 dk. kadar pişirin.

Balkabaklı payınız ılıdıktan sonra servise hazırdır. Afiyet olsun!


5 yorum:

  1. afiyet olsun canım,ellerine sağılık,süper görüntü.

    YanıtlaSil
  2. Ruşencim ellerine sağlık canım.Çok güzel ve sağlıklı bir tarif.İzninle deneme listeme ekledim.Sevgiler ..

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım balkabağına. Genellikle tatlısını yaparım ama buda çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Ne guzel kabarmıs onlar.elınıze saglık.blogunuza yenı geldık.bız de beklerız ;)

    YanıtlaSil
  5. hatırlattığın iyi oldu.. alıp diloşa yedirmek lazım..böyle senin gibi şahane şeyler yapasamda atarım tencereyle kendi suyuylan pişer..

    YanıtlaSil