19 Nisan 2012 Perşembe

tam buğday unlu elmalı pay

Bu kez kitaba bağlı kalmadan yaptım denememi... Beyaz un yerine tam buğday unu, şeker yerine ise pekmez kullandım yine...bu detay bildiğiniz gibi kitaptaki temel malzemelerden... Diğer malzemeler, ölçüler ve yapım aşamaları ise tamamen içimden geldiği gibi...

Biz beğendik... Unu itibariyle, beyaz unludan daha sert olabilir endişemi ise piştikten sonra üzerini bir süre bez ile kapatmakla tolere ettim ki, kezzet olarak da nefis oldu gerçekten...
İşte tarifim...
  
Tam Buğday Unlu Elmalı Pay
Malzemeler:
Hamuru için:
2 su bardağı un
2 yumurta
100 gr. tereyağı (oda sıcaklığında erimiş)
2 çorba kaşığı pekmez
1/2 çay bardağı ılık su
bir fiske doğal kaya tuzu

İçi için:
4 adet elma
3 çorba kaşığı pekmez
1/2 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
Yapılışı: Yumurtalarla birlikte tereyağını çatal yardımıyla iyice çırpın. Ortası havuz biçiminde açılmış unun içine diğer malzemelerle birlikte katarak yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru biri diğerinden biraz daha büyük olmak üzere iki parçaya bölün ve streç filme sarıp beklemeye alın.

İki elmayı minik küpler halinde doğrayıp çok kısık ateşte ara ara karıştırarak kendi suyunda soteleyin. Kalan iki elmayı rendeledikten sonra diğer malzemelerle birlikte sotelenmiş elma küplerine katıp karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın.

Hamurlardan büyük olanı merdane ile açıp  kenarlarını kaplayacak biçimde yağlanmış fırın kabınıza yerleştirin. Elmalı karışımı üzerine dökün ve ortası tepe biçiminde olacak şekilde yayın. Kalan hamuru açıp üzerini kapatacak biçimde, kenarlarını bastırarak yerleştirin. (Alttaki hamurun kenarları ile birleşmesine özen gösterin) Üzerine her hangi bir şekilli kesici ile bir iki delik açtıktan sonra 180 derecelik fırında 20 dk. kadar pişirin. Pişince herhangi bir bez örtü ile10 dk. kadar kapalı tutun. (Kapak, tepsi gibi şeylerle kapatırsanız buharlaşma olacağı için payınızın üzeri ıslanacaktır. Bez örtü ya da havlu buharı emer.) Elmalı payınızı artık servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bir sonraki postta görüşmek üzere... herkese iyi akşamlar! :)

7 yorum:

  1. Kokusu burnuma geldi valla arkadaşım, ellerine sağlık. Bu "üstünü örtme" mevzuunu bilmiyordum, sayende öğrenmiş oldum, deneyeceğim mutlaka.

    Yaptıklarını öyle güzel fotoğraflıyorsun ki, bu arada söylemeden geçemeyeceğim, elimi uzatıp bir parça almak geliyor içimden hep :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler elifcim... keşke yakın olsaydık... :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım nefisss görünüyor gerçekten. Bir pomakla evli olduğunu yeni fark ettim. Ben de öyle...O yüzden elimiz hamurdan çıkmaz Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen de ha... :)
      Allahtan eşimin tatlı ve hamur işleri ile pek arası yok... ama pomaklar hamur işi çok seviyor doğru... ben bile sütlü böreklerine bayılıyorum... :)

      Sil
  4. yine harika resimler,elmalı payı çok severim ama şeker var yemek yokkkkk ben de sizin yaptığınızı zevkle seyrediyorum görüntü muhteşem tadı da mutlaka öyledir.yapan ellerinize sağlık afiyetler olsun.bayağı uzun yazdım bu sakat kolla,sevgilrimi gönderdimmmmm

    YanıtlaSil
  5. Ah Serpil hanımcığım, sizi yormadım umarım... kırık bilekle gelen naif, hoş yorumunuz şu an nasıl da değerli benim için... çok teşekkür ederim. :)
    benden de size sevgiler... kucak dolusu...

    YanıtlaSil
  6. İşte tam benlik bir blog. Bunu yapmak istiyorum. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil