7 Şubat 2016 Pazar

crochet shawl

Bir şeyi merak ediyor, öğrenmek istiyorsanız internet bir derya.... Yeter ki zaman ayırıp araştırın ve bir dolu bilgi içinden size uygun olanı seçin, süzün, dağarcığınıza katın.

Bu şalın nasıl başlanabileceği yönünde fikir yürütmüş ama istediğim sonucu elde edememiştim... Google'a "crochet shawl" yazıp görsellere  tıkladım ve bir kaç detaylı fotoğraftan başlangıcının en iyi nasıl olabileceğine dair ihtiyaç duyduğum ilhamı aldım...  geriye denemek kaldı.

Üstelik birçok örgü modelinin ve tekniğinin you-tube'da görüntülü anlatımı da mevcut. Benim gibi bir zaman fakiri ne yapıp edip kendi çabalarıyla bir şeyler öğrenmeye çalışıyorsa, hazıra konuculuğu yaşam tarzı addetmiş insanları burada mevzu etmem sanırım hoşgörüsüzlük olmaz... Ha belki de gerçek yaşamda beleşçi-bedavacı takımına yüz vermemeye özen gösterişimin instagram kaynaklı rahatsızlığı bu... Yine de aldığım soruları son derece nazik yanıtlamaya çalışıyorum. Ama aylar öncesinden eklediğin bir fotoğrafın altına sorulmuş soruyu görmemiş ve hazırakonucunun sorusuna vaktinde yanıt vermemişsen, bu şahsı muhterem bazı kinayeli ifadelerle, suçlama yapmayı ve yargısız infazla morartmaya çalışmayı  hak görüyorsa kendinde...  üstüne iki kelam etmekte fayda var.

Varsa aynı karakterde birileri bu postumu okuyan... Şunu açık açık söylemek istiyorum: kimse kimseye birşeyler öğretmek zorunda değildir, buna rağmen sorularınıza bilgilendirici cevaplar veriyorsa bu onun ne kadar paylaşımcı ve ne kadar insancıl olduğunun göstergesidir. İyilik denen şey de böyle çoğalır. İnsanlığın iyiye odaklı bekası için de bu yaklaşımlar evladır... Amaaaa! bu kişinin her sorunuza anında cevap vermek gibi bir misyonu yoktur. İşi vardır, gücü vardır, vakti dardır. Sık sık instagrama giremediği için yorum bildirimlerini takip edememiş, gözden kaçırmıştır. Belli ki siz bunu düşünemiyorsunuz.. veya düşünmek işinize gelmiyor...  Öyleyse... beyninizin daracık koridorlarını genişletip hem akıl yürütme yetinizi çoğaltmaya, hem de insani yönünüzü büyütmeye çabalayın. Zira siz insafsızca laf sokma çabası sergilerken..ve de bunu kendinizde hak görüyor iken.. (lakin) pek hain, pek meymenetsiz, pek fırsatçı, pek bencil, pek sığ, pek kaba-saba görünüyorsunuz bu taraflardan!

Ne diyordum....
Bu şalın başlangıcını google'dan ilham edindim...
Deneme yanılma yoluyla kendi başlangıç yöntemimi buldum.

Üç zincir çekip geriye döndüm ve ortadaki zinciri üç adet ikili trabzan, iki zincir, tekrar üç adet ikili trabzan ile doldurdum. Minicik deliğe bunlar nasıl sığdı derseniz... ilk ve sondaki zincirleri sıkı, ortadaki zinciri ise gevşek çekmiştim... dolayısıyla trabzan sayısı arttıkça delik de genişlemek için alan buldu.. :) Sonrası ise; her sırada, başlangıçta ve sonda en köşedeki üç adet trabzanın uç noktasındaki deliğe yine üç adet trabzan yapmak... Ve en ortayı her zaman üç trabzan-iki zincir-üç trabzan biçiminde götürmek... Üçgen şekil böyle oluşuyor ve  örgü böyle büyüyor...

Bu şala başlarken amacım, bu markanın elimdeki artık ipleri bitsin idi... Bir ara ipler teker teker bitmeye başladı lakin şal henüz bitmemişti..  Gittim, -bitsin istediğim iplerden- iki yumak daha aldım.  :)

Şalım bittiğinde, başlangıç safhasında elimde daha az olan iki renkten çok çok daha fazlası vardı... Biteceğine artmıştı... :)

Şimdi o ipleri bitirmek için yeni, küçük projeler peşindeyim... Yoksa iş bitmeden yine ipler bitecek, yeni ipler gelecek, iş bitecek, ipler yine artacak.... yeni işler için yeniden devamı alınacak.....  bu döngü böyle sürüp gidecek... :)

İpimin markası kartopu babysoft. Tığım Tulip no:5 , 1.50 mm. (üzerinde böyle yazıyor)


Bazen büyük şeyler örerken sıkılıp farklı küçük işlere kayabiliyorum. Aşağıdaki çiçekli flama da öyle bir anda çıktı ortaya.

Bu çiçeklerin yapılışını da you-tube'daki videolardan ilham edinmiş, yine  deneme yanılma yolu ile kendi yöntemimi bulmuştum.

6 zincir çekip uçları kapattıktan sonra elde ettiğim deliğe, üç zincir çekip  iki adet ikili trabzan yapıyor yine üç zincir çekip sık iğne ile sabitleyerek çiçeğin ilk yaprağını (dilimini) elde ediyorum... Bu yapraklardan (dilimlerden) 5 adet yaparak çiçeği tamamlıyorum.

Bu proje sırasında bir de duvarıma aşağıdaki süslemeyi yaptım. Tabii ilham kaynağım yine internet...

Kalın bir dal parçasını, kısa, orta ve uzun boylarda üç parçaya böldüm.Deniz kenarından toplamış olduğum taşları ev şeklinde boyadım. Ivır zıvır kutumda bu dekoru tamamlayacak ne varsa tasarımımın içine kattım. Dallarımı zevkime göre süsledim. Ortaya bu görüntü çıktı.
Kocacık ve ben çok sevdik. :)

"Dalları duvara nasıl astın" diye sorarsanız.... iki uçlarına jüt ipi sarıp... ip uçlarından üste gelecek şekilde birer minik halka yaptım .... duvardaki çivilere de bu halkalarla astım.

Evleri, ağaçları, baykuşları ise sıcak silikonla yapıştırdım.

Siz yeter ki hayatınızda hobilere yer verin... internet koskocaman bir ilham kaynağı... 
Bir şeyler bir şeyleri tetikliyor, ortaya güzel şeyler çıkıyor. Geriye onları severek kullanmak kalıyor.

Bu kış kar bize doğru düzgün uğramadı. İki kez şöyle bir göründü, kısa sürede gözden kayboldu.
O bize gelmediyse biz de ona gitmeyi seçtik.

2016'nın kar manzaralarını Korudağ'da yakaladık.
İşte sevgili şalım... sevgili kar... sevgili ağaçlar... sevgili doğa... ve anın güzelliğinden nasiplenmeye çalışan ben...
Ve aralardan göz kırpan sevgili ışık hüzmeleri...

Fazla söze gerek var mı?







4 yorum:

  1. Amaan, insanın canı istesin hele..Benim en çok anlamadığım da şu, her ünlünün en özel durumlarını bilen, bir sürü diziyi takip eden insanların iş bir şeyler üretmeye gelince vakitsizlikten yakınması, market raflarında bulunan en basit şeyleri bile nereden bulacağını sana sorup, elindeki son model akıllı telefonların, tabletlerin akıllarını hep başka şeyler için kullanıp, sürekli bir şeylere üşenmeleri..Üretmeye, okumaya, araştırmaya hatta düşünmeye vakit yok, kaynak yok, mekan yok, fırsat yok ama bahaneye var..Anlamıyorum, anlamayacağım, anlamadan gideceğim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu insanlar tamamen asalak ruhlu... işlerini başkalarına gördürmekten zevk alan, bunu yaşam biçimi olarak kabul eden insanlar bunlar...üzügünüm ki iyi niyetli insanlar vasıtasıyla işlerini kolayca hallediyorlar ve dolayısıyla da bireysel girişimlerde bulunma zahmeti göstermiyorlar...bu hallerinden de hiç rahatsızlık duymuyorlar... çünkü evet, soran olursa bahaneleri çok çok, küfe küfe, diz boyu... Anlamak mümkün de, anlaşmak zor... En iyisi, fark ettiğin anda zırhlarınıı giyinip, duvarlarını örmek... kapıya da kocaman bir kilit... gitsin başka kapılara... :)))

      Sil
  2. Hi dear friend ,, que maravilla de la , me encanta el crochet ,, esoeeo que tenga un óptimo día

    YanıtlaSil
  3. Fantastic crochet shawl and fotos!!!

    YanıtlaSil