17 Nisan 2013 Çarşamba

tam buğday unlu, antep fıstıklı kurabiye

Fıstıklar memleketten... halis muhlis antep fıstığı... Çok da getirmişim... yemekle bitmedi.
Tam buğday unlu bir kurabiye denemekte yarar var, dedim. 

Bu sabah ilk işim hamurunu yoğurmak oldu. Beklettim, açtım, pişirdim, fotoğrafladım... İki saatte bitirdim işimi..

 Hiç bir tariften yararlanmadan doğrudan aklımda onay bulan malzemelerle yaptım o an. Yeme safhasında o nefis tat, o kıyır kıyır  ses.... Tam isabet dedim, kendime on üzerinden on puan verdim...

Antep fıstıklı şeyleri sevenlere bu kurabiyeyi şiddetle tavsiye ediyorum. Hadi koşun malzemeleri ayarlayın ve yapın.... Bu Pazar bir kez daha yapıp kızçeme yollayacağım ben de...

Ve tarife geçelim....

Tam Buğday Unlu, Antep Fıstıklı Kurabiye

Malzemeler:
100 gr. tereyağ
1 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
100 gr. ezilmiş antep fıstığı 
4 çorba kaşığı toz şeker (tepeleme)
2 tatlı kaşığı yoğurt (tepeleme)
aldığı kadar un
100 gr. iri doğranmış antep fıstığı

Yapılışı: 
Tereyağını, yoğurdu, bir yumurtanın sarısını, toz şekeri ve ezilmiş antep fıstığını bir kaba alın, kulak memesi yumuşaklığına gelinceye dek un ekleyerek yoğurun. 
Streç filme sarılı hamuru yarım saat buzdolabında beklettikten sonra, merdane yardımı ile 1,5 - 2 cm. kalınlığında açın. Dilediğiniz şekildeki kalıpla kesip yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerlerine fırça yardımı ile yumurta beyazı sürüp iri fıstık parçaları ile süsleyin. (Elinizle hafifçe bastırmayı unutmayın ki fıstıklar dökülmesin.)
170 derecelik fırında 15 dk. pişirin.
Yapacaklara şimdiden afiyet olsun!

8 yorum:

  1. bu kadarcik malzeme ile bu kadar cok kurabiye masalhh sana ablacim sekli baska tadi baska :)cok guzeller elerine saglik

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyorlar, ellerine sağlık, ye beni diyorlar, deneyeceğim ben de..Bu arada, senin bu kurabiyeler ne kadar un aldı? yaklaşık olarak da olsa..Ben böyle olduğunda bayağı bir un aldırabiliyorum ama, piştikten sonra pek diş kesmiyor, o yüzden benim gibilere verebileceğin bir bardak, çanak bir şeyle un ölçüsü var mııı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında böyle zamanlarda bir bardak ya da kase ile eklemeye dikkat ediyorum, ölçülendirmem kolay olsun diye... pek bi acele yaptığım için unuttum... ama yaklaşık 1-1,5 su bardağı kadar olmalı... hamur oldukça yumuşaktı... açarken yağlı kağıt üstünde açtım, diğer türlü açtığım yere un serpmem gerekebilirdi... fazla un kurabiyeyi sertleştiriyor... fazla pişirmek de...

      Sil
  3. Tadına bakmaya bile gerek yok,görüntü harika...Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Hi..I am Kate from Greece..your blog is amazing..the presentation is magic..congratulations...

    YanıtlaSil
  5. ay süper yaaa bayılırım böyle spontane gelişen olaylara:)

    YanıtlaSil