20 Temmuz 2012 Cuma

ramazan ruhu ve günün iftariyelikleri

Şimdilerde ramazan, yaz demek... püfür püfür esen rüzgarda balkon masasına sofra kurmak, top vakti gelince atılacağı noktaya dönüp önce gökyüzüne fırlatılışını, ardından kocaman bir gümbürtüyle patlayışını izlemek demek. Akabinde okunan ezanı hemen burnumuzun ucundaki Büyük Cami'den coşkun bir sesle yüksek volümde dinlemek demek.

Bir de iki kişilik ailede tek oruç tutan sevgili kocacığa ramazana özel, ayrıcalıklı bir sofra kurabilmek için, iş çıkışı domestic bir hatuna dönüşüp en az on parçaya bölünmek demek. :) Bu hemen hemen hepimizin hali sanırım. :)

İftarın ayrıcalığı ise iftariyelik ikramlar kuşkusuz...
Sigara böreği sardım, nar gibi kızarttım bu akşam.
Çekirdeklerini çıkardığım hurmaların boş karınlarını çeyrek ceviz içleri ile doldurdum.
Bir fiske tuz, ince kıyılmış maydanozla karıştırdığım labne peynir karışımını dolma bibere doldurup ince ince dilimledim.
Rendelenmiş kırmızı pancar, iri kıyılmış semizotu ve keçi peyniri kırıntılarını yağ-limon-tuz karışımıyla sağlıklı bir salataya dönüştürdüm.
Tam buğday unlu patates pane yaptım... (Kızarmış patates dilimlerini, çırpılmış yumurta, tuz ve un karışımına bulayıp bir kez daha kızartmaktan ibaret...)
Kayseri'den düşünülüp alınmış, aile dostu şirin mi şirin iki tontiş amca ve teyzeden, halis muhlis pastırmalar...

Ana yemek öncesi güne özel, ramazan ruhunu bir de buradan hissettiren hoş ayrıcalıklardı.
Sevgili Nilgün hanımcığımın sık sık dediği gibi, yüreğimizden merhamet, soframızdan bereket eksik olmasın!
Bir kez daha hayırlı ramazanlar!

2 yorum:

  1. Sevgili Ruşen hanımcığım sağlıklı olduğu kadar özenli bir iftar sofrası hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık,eşinizin orucunu Allah kabul etsin! Ne yapalım sağlık söz konusu ,ben de tutamıyorum:(Bu arada cevizli hurma dolması fikrinize bayıldım. En kısa sürede (bu akşam )denenmek üzere akıl defterine kaydettim. Hayırlı Ramazanlar!

    YanıtlaSil
  2. Lezzetli ve sağlıklı iftarlarınız olsun arkadaşım.

    YanıtlaSil