20 Haziran 2012 Çarşamba

kızarmış, tarçınlı-ballı ananas

Evlatla bir arada olma ve özlem giderme günlerindeyiz şimdilerde. Kısa bir süre sonra özgür kız olup yine yuvadan uçacağı için kızımla geçireceğim her dakikayı baş sorumluluklarım olan ev-iş-eş üçlüsünün önüne koymuş bulunmaktayım. Bu üçlüde yükümü zaman zaman hafifleten bir eşe ve bir arkadaşa sahip olduğum için de kendimi şanslı addediyorum. Aksi halde bu kadar kolay olmayacaktı her şey. Zira tam gün çalışma hayatı pek bi zor... hele ki şu yaz mevsiminde... dinlence ve eğlence mekanları dolup taşarken... insanlar tatil modunda mevsimin tadını çıkarırken... :)

Yazla birlikte yemek seçimlerimiz de hafif tatlara yönelmiş bulunmakta...
Dün sabah ananas dilimlerini kızartıp kahvaltıda da yiyebileceğimiz hafif bir meyve tatlısı yaptım.Bu tarif, sağlıklı olması için "ananaslı flambe"nin kendi damak tadımıza ve sağlıklı pişirime uyarlanmış hali...
Şöyle ki; "flambe"de esmer şekerin yağda epeyce bir yakılıp karamelize edilmesi gerekiyor... ve ateşte yakmak anlamına gelen "flambe" işlemi için de ananasların üzerine bir miktar rom vb. dökmek sureti ile tatlının alevlendirilerek pişirilmesi gerekiyor. Ben tüm bu işlemleri es geçerek daha kolay ve daha sağlıklı bir yol seçtim kendime... Hatta balını da pişme sırasında eklemedim ki, yüksek ısı ile baldaki diastaz değeri düşüp HMF değeri yükselmesin... besin değeri kaybolmasın... falan filan...
İşte tarifim;


Kızarmış, Tarçınlı-Ballı Ananas
Malzemeler:
3 dilim ananas
50 gr. tereyağ
2 tutam tarçın
bir miktar çam fıstığı
2 tatlı kaşığı bal
Yapılışı: Yağı tavada kızdırıp altına ve üstüne tarçın serpilmiş ananas dilimlerini içine koyun ve alt üst ederek kızarıncaya dek pişirin. Servis tabağına alıp soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerine bal gezdirin... çam fıstıkları ile süsleyin. Afiyet olsun!

Not: Dilerseniz yanında veya üzerinde bir top dondurma veya labneli mousse ile de servis yapabilirsiniz... Öyle de nefis oluyor.

4 yorum:

  1. oldukça pratik ve nefis gözüküyor ellerine sağlık,kızınla güzel günler dilerim :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım.Evladınla dolu dolu geçecek güzel anlar diliyorum.Keşke benimkide yanımda olsa diyorum:(( Ama onların ilerideki mutlulukları için özlem çekmeye alışacağız.Güzel olan kavuşma anlarını bekleyeceğiz.Sevgiler Ruşencim..

    YanıtlaSil
  3. seni ne kadar iyi anlıyorum,benim büyük kızım 23.06 gece 24.00 uçağı ile geliyoru,4.5 ay görmedim,sadece her gün saatlerce konuşabildik,umarım çok iyi vakit geçirirsiniz beraber .Ellerine sağılık canım .

    YanıtlaSil
  4. Tarifine bayıldım, denemek isterim ben de. Kızınla da harika bir vakit geçirmeni dilerim. Benim oğlum da bu sene üniversite sınavına girdi, belki seneye ben de hasretlik çekerim, kim bilir? İstanbul'da puanlar çok yüksek o yüzden pek ümitli değilim:(

    YanıtlaSil