5 Nisan 2012 Perşembe

yumurtalı acı filiz (yabani kuşkonmaz)

Acı filiz  mevsimi gelmiş... pazar tezgahlarına konmuş...
Oh la la!
Hemen 2 demet aldım... ayıklayıp yıkadım.....
Ve en sevdiğim tarifi uyguladım. :)
İşte tarifim;

Yumurtalı Acı Filiz
Malzemeler :
acı filiz
kuru soğan
yumurta
2 çorba kaşığı zeytin yağ
tuz

Yapılışı: Acı filiz dallarını uçlarından başlamak üzere 3 - 4 cm uzunluğunda ellerinizle kopararak bölün. Dallar sertleşip kopmakta zorlanınca koparma işlemini bırakıp bir sonraki dala geçin. Ayıklanan bölümü iyice yıkayıp yağsız tavada, kısık ateşte, ağzı kapalı biçimde 10 dk. kadar soteleyin. Çıkan acı suyu süzüp atın ve üzerine yağı gezdirip ince kıyılmış soğan ile tuzu da ekleyerek 5-6 dk. kadar daha sotelenmesini bekleyin. Yumurtasını kırıp yeterince piştiğini gördüğünüzde ateşten alın. Çok soğutmadan servis yapın. Afiyet olsun!

Not: Adını tadından alan acı filizi ateşte çok fazla tutmamak ve pişerken çok fazla karıştırmamak gerekiyor. Böyle yapılırsa yemeğin tadına sinen acı oranı artıyor çünkü.

9 yorum:

  1. Ellerine saplık ruşencim.Bende çok severim.Ama daha yapmadım.Hemen alıp bende yapayım.Çünkü zamanı çok çabuk geçiyor.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. mevsimi geçmeden yapmak gerek... şimdiden afiyet olsun.
    sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı filizin tadını bilen bilir .Acı filizle kuzu eti koysan ben filizi .Kıvırcık salatayı ekşili de beraber. Yiceksin eti yemem offff . yarın bende .Kavurucam .Afiyet olsun. ))

      Sil
  3. Evvelki hafta ilk defa aldım pazardan ve tamamen acemi cesaretiyle oradaki yaşlı bir kadının verdiği tarifle yaptım, biraz acımsı olmakla beraber güzel olmuştu. Bugün pazarda bulursam yine alıp bu kez sizin tarifle deneyeceğim. Bu çok güzel denk geldi, sağolun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili leylak dalıcım, hafif bi acımsı tat oluyor... ama rahatsız etmeyecek kadar... daha önce bir kaç tarif daha denemişliğim var... acı oranı en düşük bu oldu... yapımı da çok kolay... zaman da almıyor... kesinlikle deneyin...
      şimiden de afiyet olsun...
      sevgiler. :)

      Sil
  4. Afiyet olsun Ruşen hanımcığım. Biz bu ota '' sarmaşık '' ya da '' acı ot '' deriz. Yapılışı biraz daha farklı olsa da en sevdiğim ot yemeğidir. Diğer ot yemek-salatalarından farklı olarak bunun suyunu süzmem,bol soğanla hafifçe soteler,içine yumurta kırarım,hoş ben yumurtasız halini daha çok severim o ayrı. Farklı yerlerde yaşayıp benzer yemek kültürüne sahip olmak ne hoş. Tekrar afiyet olsun!

    YanıtlaSil
  5. teşekkür ederim... :)
    benimki kültürel eklektik ve de etkileşim bi bakıma... :)
    doğduğum, büyüdüğüm ve hatta evlendikten sonra yaşadığım çoğu yerde bilinmiyor. trakya da öğrendim. farklı yemeklere açığımdır her zaman yeter ki tadı hoşuma gitsin. ve yararını bileyim. :)
    tariflerimiz benzeşiyor aslında... acı suyunu süzmeyi çanakkale - çan lı bir arkadaşımdan öğrendim... bu haliyle daha çok hoşuma gitti. :)

    YanıtlaSil
  6. sanırım hiç yemedim ben ama pazarda görürsem mutlaka alıp deneyeceğim zira böyle otlu yumurtalı şeyleri bende çok severim :)

    YanıtlaSil