15 Nisan 2012 Pazar

tam buğday unlu kıymalı, domatesli pide

Kitabım geleli çok oldu.... ama ben deneme yapabilecek kadar zamanı ancak bu sabah bulabildim... 
Daha önce de belirttiğim gibi bu kitaptaki hamur işi tarifler, işlem görmüş ürünler yerine onların alternatifi olabilecek daha sağlıklı ürünlerle yapılmış olan tarifler... Örneğin; rafine un yerine tam buğday unu, çavdar unu, mısır unu gibi has tahıl ürünleri... rafine şeker yerine doğal şekerli kuruyemişler, bal, pekmez gibi tatlı gıdalar...  rafine tuz yerine doğal kaya tuzu... vesaire kullanılmış... Normalde yediğimiz tüm hamur işlerine sağlıklı çözümler getiriyor. Kitabı bu anlamda çok yararlı buldum. Tarif sayısı sınırlı olsa da bu ana şablonları kullanıp  yepyeni tarifler yaratmak mümkün. Nitekim benim kitabı almaktaki amacım da bu.

Ayrıca kitabın giriş bölümünde ve tariflerin bazı satır aralarında sağlıklı beslenmenin yaşamımızdaki rolüne dikkat çeken bilgilendirici notlar da mevcut. Bununla birlikte kitabın sonuna tam buğday ununun, doğal kaya tuzunun ve organik sebze-meyvelerin nerelerden satın alınabileceğine dair "adresler" adı altında bir bölüm de var ki, bu detay sayesinde İstanbul'un göbeğinde tam buğday unu, tam çavdar unu ve mısır unu öğüten bir değirmen olduğunu da öğrenmiş oldum. (Merak edenler için değirmenin adresi; natürel gıda ürünleri, ferah evler mah. yumak sok. no:24-A sarıyer/ist... tlf; 212. 262 87 05 ) 

Gelelim kitaptan denediğim ilk tarife... Aslında uyarladığım demeliyim... Birebir aynısını uygulamadım çünkü... İç malzemesinde ve mayasında değişiklik yaptım... Ama ana şablon aynı... Tarifin orijinal adı; "Annemin Kıymalı Bol Domatesli Pidesi"... Ben ismini de kendime göre değiştirdim... İşte tarifim...

Tam Buğday Unlu Kıymalı, Domatesli Pide

Malzemeler:
Hamuru İçin:
3 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı ılık su
1 silme tatlı kaşığı doğal kaya tuzu
1 çay kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı pekmez
(Orijinalinde tuz miktarı silme değil tepeleme, maya ise 1/4 oranında yaş maya... un 2,5-3 bardak verilmiş... ben 3 bardak kullandım.)

Kıymalı Harç İçin:
300 gr. kıyma
1/2 çay bardağı zeytinyağ (riviera tipi)
2 orta boy soğan
2 dal taze sarımsak
3 orta boy domates
2 sivri biber
1/3 demet maydanoz
istenen miktarda doğal kaya tuzu ve baharat
(Orijinalinde sarımsak yoktu... ben taze sarımsak koydum... baharat olarak da kişniş ve çok az pul biber ekledim. sebze miktarını ise kendi damak tadımıza göre ayarladım.)

Yapılışı:
Un ile tuzu geniş bir kap içinde karıştırıp ortasını havuz biçiminde açın. Ilık su, maya ve pekmezi koyun, 5-6 dk. kadar yoğurun. Üzerine streç film ve kalın bir bezle öreterek iki katına çıkacak biçimde kabarıncaya dek ılık bir yerde beklemeye alın. 

Kıymayı zeytinyağda iyice kavurup altını kısık hale getirin. İçine ince kıyılmış soğan, sarımsak ve sivri biberleri ekleyin. Ağzını kapatıp 3-4 dk. kadar soldurun. Minik küpler halinde doğranmış domatesi, ince kıyılmış maydanozu, tuzu ve baharatları da ekleyip 3-4 dk. daha pişirdikten sonra ateşten alın.


Hamur istenen düzeyde kabarınca 10-12 adet yuvarlak toplar yapın. Sonra her bir topu oval biçimde açıp içine kıymalı harçtan koyun, kenarlarını üste doğru kıvırıp kapatın. Birleşme yerlerini iyi yapışması için parmaklarınızla kuvvetlice sıkıştırın. 180 derecelik fırında 20 dk. kadar pişirin.

Pişince tel ızgara üzerine alarak yumuşamadan ılımasını sağlayın. Pideleriniz böylece daha çıtır çıtır olacaktır. Sıcaklığı kırılınca hemen servis yapabilirsiniz... Afiyet olsun!


Güzel bir hafta dileğimle... sevgiler!

5 yorum:

  1. ne hoş bir lezzet öyle ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. ne guzel bı yemek yemın ederım gece gece ıstahım tavan yaptı :)
    Bu arada blogunu yeni keşfettim, takipteyim :) benımkıne de beklerım :) Sevgiler..

    http://zeysfashionroom.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  3. ruşyenacım epeydir uğramıyorsunuz bana yeni süper bir kampanyam var lütfen katılırmısınız
    http://www.cokzarifisler.com/krauterhof-bitki-evinden-super-bir-kampanyamiz-var.html

    YanıtlaSil
  4. nefis gözüküyor,ellerine sağlık..aslında böyle tarifler edinmek gerek artık..

    YanıtlaSil
  5. ya bu süper bişiiii çok lezzzetli görünüyorrrr.denemek lazımm
    http://kelebekkizim.blogspot.com/

    YanıtlaSil