22 Nisan 2012 Pazar

tam buğday unlu biberiyeli, zeytinli ekmek

Bu sabah yine tam buğday unundan biberiyeli, zeytinli ekmek yaptım. Bu tarifte maya kullanılmıyor, kabarma işlemi karbonat ile gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla mayalı ekmek hamurlarının saatlerce beklemesi durumu bu hamurda yok. Hazırlayıp hemen fırına veriyorsunuz. Beklemesiz, pratik ve çok kolay bir tarif.

Tarif için yine Arzu ve Ülfet Aygen'in hazırladığı "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabımdan yararlandım. Rezeneli ekmek tarifinin hamurla ilgili ana şablonunu kullandım. Rezene yerine ise biberiye ve zeytin kullandım. Yapım aşamaları da tarifle hemen hemen birebir...

Fırsat buldukça bu tarifi tekrar tekrar yapmayı düşünüyorum. Çok sevdik biz.

Tam Buğday Unlu Biberiyeli, Zeytinli Ekmek

Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı ılık su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
3 su bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı karbonat
1/2 su bardağı  yıkanıp kıyılmış biberiye
1/2 su bardağı kabukları soyulup ufak ufak doğranmış siyah sele zeytini
1 çay kaşığı doğal kaya tuzu
(Orijinal tarifte yoğurt 1,5 su bardağı verilmişti, evdeki yoğurdum 1 bardaktan fazla çıkmayınca 1 çay bardağı kadar ılık su koydum.)
Yapılışı: Fırınınızı kek pişirme derecesinde ısıtın. (Benim fırınım turbo... 170 dereceye ayarladım) Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın. Bir kapta yoğurt, zeytin yağı ve yumurtayı iyice çırpın. Başka bir kaba unu ve karbonatı eleyin. Yumurtalı karışımı ekleyerek tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Biberiye, zeytin ve tuzu da katıp karıştırmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamuru kek kalıbınıza döküp üzerini kaşığın arkası ile düzleştirin. 40-45 dk. kadar önceden ısıtılmış fırınınızda pişirin. Pişip pişmediğini tıpkı kekte olduğu gibi kürdanla kontrol ederek anlayabilirsiniz.
Pişince üzeri bezle örtük biçimde (oda ısısında) 5 dk. dinlendirdikten sonra  ters çevirerek kalıptan çıkarın. Ekmeğiniz servise hazırdır. Afiyet olsun!

Bu arada, bugünün bir başka güzelliği de sezonun ilk çağlasını dalından toplayıp yemek oldu. Havanın güzelliği ve haftalardır esip duran lodosun kesilmiş olması da günün bonusu idi resmen. Yaz... gelmiş gibi.


Güzel geçsin haftamız!

13 yorum:

  1. ellerinize sağlıkk çok güzel görünüyoo.. :))
    hmmm çağlaaa bayılırıımm...
    afiyet olsunnn :)))

    YanıtlaSil
  2. Ruşyane muhteşemm ! Çok güzel olmuş yahu. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler...
      gerçekten de çok güzel oldu. :)

      Sil
  3. Ohh sıcacık ekmeğinden bir parça koparıp biberli kekikli zeytinyağına batırdım, attım bile ağzıma sen görmeden :)

    ellerine sağlık, mmmmmmhhh

    YanıtlaSil
  4. Çok lezzetli görünüyor, ama çağlalara da hiç dayanamam. Baharın müjdecisi onlar benim için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha geçenlerde çiçeklerini fotoğraflıyordum... büyümüş de yemelik olmuşlar... bana da yazı müjdelediler nedense... :)

      Sil
  5. ellerine sağılık,karbonatlı ekmeği seviyorum,annane kölemen derdi memlekette bu ekmeğe ,bu günlerde aklımdan geçiyoru...acaba kalksam ,yapsam mı ....

    YanıtlaSil
  6. aaa mutlaka denemeli :D
    http://semforever-semforever.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. mmm. kokusu burnuma geldi sanki. muhteşem görünüyor.tadı da nefistir kesin.

    YanıtlaSil
  8. Süper görünüyor ellerinize sağlık,değişik ekmekleri bende çok severim hemen deneyeceğim..Sevgiyle..

    YanıtlaSil
  9. Çağlayı çok severim bende afiyet olsun

    YanıtlaSil