26 Mart 2012 Pazartesi

havuçlu, cevizli ekmek

İki ayı aşkın süredir şekeri ve beraberinde glikoz şuruplu abur cuburları hayatımdan çıkarmış bulunmaktayım. Şeker ihtiyacımı meyvelerden, kuru yemişlerden ve bal - pekmez gibi doğal besinlerden karşılıyorum. Tuzu zaten az kullanırım... hatta bazen hiç... Beyaz un ise hala hayatımda... Ama mümkün olduğunca azaltmak amacım.

Bu sebeple içinde işlem görmüş şeker ve un bulunmayan tariflere yönelmiş bulunmaktayım. İnternette araştırma yaparken Arzu ve Ülfet Aygen tarafından yazılmış olan "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" isimli kitaba rastladım... İçeriği çok hoşuma gitti ve hemen siparişimi verdim... beklemedeyim. 

Kitabım gelinceye dek ise tam buğday unu ile yapabileceğim ekmek tarifleri peşine düştüm. Okuduğum bir kaç tarif arasında aklımı çelen tarif "dokuzuncubulut blogu"ndaki "havuçlu ekmek" tarifi oldu. Ben tarifin adını değiştirdim... İçinde havuç suyuyla birlikte ceviz de olduğu için "havuçlu, cevizli ekmek" koydum. Unuttuğum bir nokta ve bilerek uygulamadığım bir iki şey dışında tarife tamamen sadık kaldım. Bu noktalara ekmeğin yapılış aşamasını anlatırken değineceğim... 
Bu ekmek hayatım boyunca yapmış olduğum ilk ekmek... yani ilk deneme... İstedim ki bu işten pek bi keyif alayım.... Ki yeniden yeniden yapacak olduğumda işin başına aynı keyifle ve aynı istekle geçeyim... 

El işi blogumun eski okurları şu önlüğümü anımsayacaklardır. Hah işte ilk işim bu cici önlüğümü üzerime geçirmek oldu.... veeee evcilik oyunu başladı. :)

Havuçlu - Cevizli Ekmek

Malzemeler:
·         2,5 su bardağı tam buğday unu
·         1,5 su bardağı havuç suyu
·         1 çay kaşığı kuru maya
·         1/2 çay kaşığı tuz
·         1/3 su bardağı iri kıyılmış ceviz

(Kaynak blogdaki tarifle tarifimi karşılaştırdıysanız, görülüyor ki benim tarifimde kuş üzümü ve kimyon tohumu yok... Kuş üzümünü çok sevmeme rağmen ekmeğe yakıştıramadım ve kullanmak istemedim. Kimyon tohumunu ise denemek istememe rağmen bulamadım... Diğer ölçüler ve malzemeler kaynak tarifle birebir aynı.) 

Yapılışı: 
 (kaynak tarifi aynen yazıyorum... unuttuğum yeri ve diğer farklılıkları parantez için de belirteceğim)

·         Yaklaşık bir kilo havucu katı meyve sıkacağında sıkın. Suyunu bir kaseye ayırın.
 ·         Büyükçe bir cam kasede, un, tuz ve mayayı karıştırın içine bir defa da havuç suyunu ekleyin ve sadece bir spatula ile karıştırın (yoğurmak yok). Ele yapışır, kulak memesinden çok daha yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. İçine ceviz ve kuş üzümünü ekleyin spatula ile hafifçe karıştırın. Kasenin üzerini streç filmle örtün ve en az 12, en çok 18 saat mayalanmasını bekleyin.

 ·         Bu sürenin sonunda neredeyse üç katı kadar kabarmış hamuru hafif unlanmış tezgaha alın çok hafifçe yoğurup yuvarlak hale getirin. (ben yoğurma aşamasını unuttum... hamuru ve kabı unlayıp direk fırına koydum.)
 ·         Bir fırın tepsisinin içine mutfak örtüsü serin, üzerini hafifçe unlayın. Bir tatlı kaşığı kimyon tohumunu üzerine serpiştirin ve yuvarlak hale getirdiğiniz hamuru üzerine koyun, üstüne çok az un serpip, mutfak örtüsüyle örtün ve iki saat tekrar kabarmasını bekleyin. (bu aşamada da streç film kullandım... streç filmi  kabın üstünden sardığım için hamur kabarmış olmasına rağmen çok fazla etkilenmedi.... örtüyü streç filmin üzerinden örttüm)
 ·         Kabarma süresi için iki saat yeterli, bu süre içinde hamur tekrar iki katına çıkacaktır, daha fazla bekletmeyin.
 ·         İki saatin dolmasına 20-25 dakika kala fırını 180 derecede ısıtın ve ekmeği pişireceğiniz toprak tencere ya da döküm tencereyi varsa kapağı ile birlikte fırına koyun ve iyice ısınmasını bekleyin.
 ·         Tencere iyice ısındıktan sonra ekmeği mutfak havlusundan alın ve içine koyun kapağını kapatın. kapağı yoksa folyo ile sıkıca üzerini örtün. Fırının alt rafına koyun ve 25 dakika pişirin. (fırının alt rafına değil, orta rafına koydum... pişirme kabım kare şeklinde borcam idi... üzerini tarifteki gibi folyoladım... ancak pişme süresi çok daha fazla sürdü... 40 dakika kadar...)

Sonuç: Ekmeğin tadı nefis oldu... Top şeklinde olmayıp yayılmış olmasını ise ikinci aşamadaki yoğurma işlemini unutmuş olmama borçluyum sanırım. Maya bakterileri ürerken hamuru da gevşetiyorlar epeyce bir... yoğurma işlemi sıkışmasını sağlayacaktı... artık bir daha ki denemeye...
Bu sabah kahvaltıyı işyerimde yaptım... Ekinezya çayımla birlikte, keçi peynirine katık havuçlu cevizli ekmeğim... Nefisti!
Kahvaltı fotoğrafını çekmek aklıma hiç gelmedi... önemli de değil zaten... Ancak aklıma hiç gelmeyen başka şey nasıl da gerdi beni... Kapladığım ve süslediğim bebek sepetinin fotoğrafını çekmeyi unuttum ve sahibine teslim ettim gitti sepet... Oysa ne çok istemiştim... her yerde aklıma geliyor da şu fotoğraf çekme işi iş başındayken hiiiç gelmiyor aklıma... saklamak istediğim güzelim kareleri kaçırınca da hayıflanıp duruyorum böyle... hem müşterilere göstermek amacıyla örnek teşkil etmesi için  saklamak istiyordum... hem de burada paylaşmak için... olmadı! :(  Bundan da bi polyannacılık sonucu çıkarıp içimi rahatlatayım bari... :)

Ez cümle: Hayat güzeldir! Havuçlu, cevizli ekmek de öyle... :)

12 yorum:

  1. ohh harika olmuş görüntü mükemmel ellerine sağlık afiyetler olsun.kilo olmasınnnnnn

    YanıtlaSil
  2. Cok güzel görünüyor ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  3. Ben görüntüsünden nefis olduğuna eminim.
    Ellerine sağlık canım:)
    Bahsettiğin kitap ilgimi çekti.Nasıl ve kaça aldığını sorsam mı?
    Bu arada önlüğün çokkk güzel güle güle kullan canım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler... :)
      idefix ten 17 tl....

      Sil
  4. İnternette kitaba baktım paylaşımın için sağol canım.EKMEKTE YE BENİ YEBİNİ DİYOR KİLOLAR ALDI BAŞINI BENDE GİDİYOR BU KİTAP ÇOK İYİ OLMUŞ .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitap hamur işleri gibi tehlikeli yiyeceklerde sağlıklı beslenmeye... ayrıca kilolara birebir görünüyor. uyguladıkça blogumda paylaşırım.

      Sil
  5. Ekmek hiç yapmadım ,ekmek makinesi almayan bir ben kaldım arkadaşlarımın içinde. Evimizin çok yakınında Karadeniz fırını var ve inanılmaz güzel ekmekler yapıyorlar. Bu tarifin ev fırınında uygulanacak türden olması hayatımda ilk kez ekmek denemesine girişmeme neden olabilir. Ellerine sağlık arkadaşım. Önlüğüne söyleyecek söz bulamıyorum ,eğer bebek işlerinden sonra bu işe de el atarsan haberim olsun :)Öptüm seni bahar gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir de ben varım nilgün hanımcığım... ekmeğin makinede yapılıyor olmasına sıcak bakamadım bi türlü. burada tam buğday unlu ekmek bulamadığım için kendim yapmak zorunda kaldım. asıl amacım tam buğday ununa geçmek... önlük için teşekkür ederim... dikişte pişmem gerek henüz. :)
      ben de öptüm...sevgiyle..

      Sil
  6. harika gözüküyor..denemek gerek gibi :)

    YanıtlaSil
  7. görünce ben de aynen böyle düşünmüştüm... :)

    YanıtlaSil