20 Şubat 2012 Pazartesi

balkabağı çorbası

Bir kaç gün önceki kabak tadı postuma gelen yorumlar üzerine balkabaklı çorbamın tarifini paylaşmam gerektiğine karar verdim... Birincil sebep; denemeyi düşünen arkadaşlar için bu detayı es geçmemem gerektiği.... İkincil sebep ise; benim yaptığım çorbanın internette var olan balkabaklı çorbalardan biraz farkı olduğu için alternatif olması adına paylaşmamın iyi olacağı... :)

Bu tür çorbalara şifa çorbası diyorum ben... Bu isimle tanımlayınca da yaparken içine şifa niyetine çok şeyi doldurasım geliyor. :) Tabii tadını kaçırmamak kaydıyla...
Bazen karnabahar, brokoli filan da koyuyorum... Ama genel olarak yaptığım hali aşağıdaki gibi.

İşte ana şablon olarak tarifimiz... Siz dilerseniz içine baharat da dahil istediğiniz şeyleri, dilediğiniz miktarda katabilirsiniz.

Balkabağı Çorbası

Malzemeler:
4 iri dilim balkabağı
1 orta boy patates
2 orta boy havuç
3 orta boy yer elması
2 orta boy soğan
4-5 diş sarımsak
8-10 sap maydanoz
3 çorba kaşığı zeytin yağı (riviera tipi)
tuz

Yapılışı: Yıkayıp kabuklarını soyduğunuz patates, havuç ve yer elmasını balkabakları ile birlikte küp küp doğrayıp bir tencereye alın. Soğanı ve sarımsağı iri iri kıyıp üzerine ilave edin. Zeytinyağını ve tuzunu koyduktan sonra üzerini dört parmak geçecek kadar su koyup tencereyi kaynamaya alın. -Kaynarken üzerinde oluşan köpüğü atmayın ki vitamin kaybı olmasın. - Altını kısık ayara getirip 30 dk. kadar pişirin. (Basınçlı tencere kullanacaksanız 15-20 dk. yeterli) Kıyılmış maydanozu da ekledikten sonra 10 dk kadar daha pişirip tencereyi bir miktar soğumaya bırakın. Tüm malzemeyi blender dan geçirip çorbanızı servis yapabilirsiniz artık. Afiyet olsun!

Bu arada, soğanı yağda yakmıyoruz. yağı tarifte olduğu gibi çiğden koyuyoruz. Böyle daha sağlıklı. Malum şifa çorbası ya! :)

Keyifli bir pazartesi gecesi dileğimle... herkese sevgiler!

6 yorum:

  1. Hımm farklı bir çorba lezzetli görünüyor ellernze sağlık =)bizde bal kabağının tatlı ve soğuk içilen çorbasını yapıyoruz harika oluyor :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler ilaydacım... tatlı ve soğuk içilen hali de güzeldir eminim... blogunda tarifi var mı bi baksam iyi olacak... 8-)

    YanıtlaSil
  3. yer olması lmadan yaptığım bir çorbaydı kızım için çok sık yapıyorum yer elmalı da deneyeceğim sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Mutlaka deneyeceğim bir tarif bu. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşım hani demiştin ya '' ben tek başıma içiyorum'' diye. Yalnız içme ben gelirim :) Bayılırım ben bu çorbaya. Tadını geç keşfettim ama zararın neresinden dönersen kardır ,öyle değil mi? Afiyetle kal!

    YanıtlaSil
  6. işte bu tam mevsimi bu çorbayı deneyeceğim..:))Epeydir birbirimize uğramıyoruz..:))Özlemişim bloğunu..:))

    YanıtlaSil