21 Eylül 2011 Çarşamba

böğürtlenli soğuk cheesecake (pişirmeden)

Pazar günkü kır gezintimiz etek giyip fotoğraf çekmekten ibaret değildi. Bolca böğürtlen ve kuşburnu topladım. Yeni iş hayatım beni çok sevdiğim kırlardan-bayırlardan epeyce bi alıkoyunca ipini koparmış kadar olduğumu söyleyeyim, siz halimi tahmin edin... :)
El ve ayak bileklerimdeki çizikleri çok sonra fark ettim. :))
Cızz cızz bişiler oluyordu ama bu cızlar beni hedefime ulaşıp mini mini böğürtlenlerimi sepetime atmaktan alıkoymuyordu hiç. :)

İşte o böğürtlenlerin bi bölümü cheesecake yapıldı bugün. Hatta bir kaç saat önce...
Donması beklenemeden de iki dilim kadarı servis yapıldı. :)

Bu tarifi aylar önce bir Polonyalı blogcunun blogundan almış olduğum, pişirilmeden pratikçe yapılabilecek cheesecake tariflerinden kendi malzemelerime ve damak tadımıza göre derlemiş, ilk denememde de çok memnun kalmıştım (armutlu cheesecake idi ilk denemem). Şimdi aynı tarifi bu kez de böğürtlen ile denedim. Yine çok memnun kaldım.

Malzemeler:
Tabanı İçin:
300 gr. yulaflı bisküvi
5 yemek kaşığı pudra şekeri
50 gr. tereyağ
1/2 çay bardağı ılık su

Dolgusu İçin:
2 kutu labne peynir
1 su bardağı süzme yoğurt
1/2 su bardağı krema
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı su
1 tabaka jelatin

Üzeri İçin: 
500 gr. böğürtlen
1 + 1/2 su bardağı su
1/2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket tart jöle
1 tabaka jelatin

Yapılışı: Robotta iyice çektiğiniz bisküvileri oda ısısında yumuşamış tereyağ, su ve pudra şekeri ile karıştırıp, elinizle bastırarak kelepçeli kalıbınıza yayın. Kaynama noktasına ulaşmış suyun içine jelatini atıp iyice karıştırın ve eridiğinde ateşten alıp çukur bir kaba dökün. Üzerine labne peyniri, yoğurdu, pudra şekerini ve kremayı ekleyerek mikserin 1. devirinde yavaş yavaş çırpın. Çırptığınız karışımı kalıptaki bisküvili tabanın üzerine yayıp buzdolabında iki saat kadar bekletin. Üzeri için ayırdığınız tüm malzemeyi ateşte bir kaç taşım kaynattıktan sonra, 10 dakika kadar soğumaya bırakın ve hafif pelteleşmeye başlamışken (ılık ılık) dolgulu bölümün ortasından itibaren kalıbınıza yavaşça dökün. 5-6 saat kadar sonra cheesecake iniz servise hazırdır. Bir gece buzdolabında beklettiğinizde ise epeyce bir katılaşmış olacağı için dilimler sorunsuz kesilecektir.
Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun! :)

5 yorum:

  1. Ovvv! Ben derhal bu pastayı yapar, yer, yutarım:)

    YanıtlaSil
  2. AMANİNN BU GECE TATLI KIRIZINE GİRDİM ÜZERİNE BU YARIN MALZEMELERİ ALIP YAPAYIM AMA BÖĞÜRTLENİ NEREDEN BULACAĞIM BİLEMİYORUM .ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  3. ooofff nefis görünüyor, şu an hafif hafif midem de ağrı olsa da "keşke olsa da yesem" demekten kendimi alamadım.

    YanıtlaSil
  4. Hayal Kahvem - afiyetler olsun. :)


    Çılgın Mevdoş - Saroz da olsaydın sabah erkenden kocaman bi dilim getirirdim ya... kırlarda, bayırlarda yok mu Mevdoşcum... şimdi tam zamanı aslında. burada kesin bulurdun.


    Noblesse - geçmiş olsun... mide problemi bende de var... üstelik kronik ve can sıkıcı... 1, bilemedin 2 dilim yiyebiliyorum ancak.. :( yememeliyim ama yiyorum yine de... :((

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık harika gözüküyor
    en kısa zamanda denemeliyim bunu...

    YanıtlaSil