23 Ocak 2013 Çarşamba

pırasalı mini kiş

Kocacık pırasa yemeğini hem etli hem de zeytinyağlı olarak çok çok sever... (ki pırasa Pomakların çiğ ve pişmiş olarak çok severek tükettiği sebzelerden biri... bu sevgi kültürel ve genetik dolayısıyla...) Ben ve kızımsa kışın evimizde haftada bir pişen bu yemeği zoraki ve gıdım gıdım yiyenlerdeniz... :) Hatta kışın sonuna doğru hiç yemeyenlerden... bıkıyoruz çünkü... :)

Yine de bıkkınlık yaratmaması adına arada bir böreğini yapıyorum... Bu sabah ise minik fırın kaplarımda kiş olarak pişirmeyi denedim. İtiraf etmeliyim nefis, nefis, nefis oldu.

Kişleri bir süredir yufka ile yapmaktayım. Bundan sonra kolay kolay hamurlu kişlere dönmeyi düşünmüyorum. Zira yufkalı halleri hem çok hafif, hem de daha lezzetli oluyor... Ayrıca çok daha pratik.

Pırasalı Mini Kiş (4 kap için)
Malzemeler:
Tabanı için:
1 adet yufka

Dolgusu için:
1 demet pırasa
3 küçük boy havuç
1,5 çorba kaşığı zeytinyağ
3-4 diş sarımsak
2 yumurta
200 gr. sert keçi peyniri
tuz

Kalıbı yağlamak için:
10-15 gr. tereyağ

Yapılışı:
Pırasaların beyaz kısımlarını ince ince, halka halka doğrayıp zeytin yağda soteleyin. İyice yumuşayınca rendelediğiniz havuçları ve ince kıyılmış sarımsağı içine katın, kısık ateşte ağzı kapalı biçimde 15-20 dk. kadar pişmeye bırakın. Peyniri çatalın alt tarafıyla, çok fazla küçültmeden  ezin. Soğuyan karışıma ilave edip karıştırın. Yumurtaları içine kırıp her tarafına yedirerek karıştımaya devam edin.

Kalıplarınızı yağlayın,  bir kenara bırakın. Yufkayı 4 eşit parçaya bölün. Her parçayı ikiye katlayın, kenarları dışarıda kalacak biçimde tek tek kalıpların içine yerleştirin. Pırasalı karışımdan kaşıkla içine doldurun. Sarkan yufka kenarlarının -düzgün olması için-, 2 cm den fazlasını kesip alın. Kenarları içe doğru kıvırdıktan sonra 200 dereceli fırında 40 dk. kadar pişirin.

Dip notlar:
1- Yufkayı yağlamaya gerek görmedim, yağlanmış kalıptaki yağ yufkaya da işlediği için tekrardan yağlamaya gerek kalmıyor.
2- Havuçları küçük boy seçiyorum. Büyükler nişasta bakımından çok zengin, vitamin ise küçük boylarda daha fazla...
3- Peyniri rendelemek yerine iri iri eziyorum. Tadı belirgin olunca daha çok hoşuma gidiyor.
4- Dilerseniz maydanoz ve çeşitli baharatlar vb. katabilirsiniz... Pırasa ve havuç tadını örtmemesi için malzemeyi sınırlı tuttum ben...

Güzel bir Çarşamba dileğimle...
Herkese sevgiler!

Tüm islam aleminin mevlid kandili mübarek olsun!

18 yorum:

  1. Merhaba, bu tarifi mutlaka deneyeceğim.Eminim güzel olacağına.
    Ben soğan gibi soteleyip üzerine yumurtaları döktükten sonra ince ve uzun kaşar dilimleri ile kaplayıp teflon tavada omlet gibi pişiriyorum.Yani pırasaya en benzemeyecek şekilde:)
    Umarım anneniz daha iyidir.Sizin de Mevlid Kandiliniz kutlu olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, ben de bu tarifi deneyeyim, leziz görünüyor.
      annem stabil biçimde devam ediyor hala...

      Sil
  2. Ben de geçenlerde, yıllardır ağzına pırasa koymamış kocama sonunda yedirebildim, hatta çok da sevdi, kendisi bile şaşırdı,i bunu da deneyeyim, iyice ısındırayım pırasaya hevesi kaçmadan, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne hoş... ah bizde de bu kadar sık pişmese sevilmeyecek gibi değil... )

      Sil
  3. çok güzel görünüyor çok severim pırasa böreğini bu daha pratik kesme servis derdi yok ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle mevdoşcum... sabah erkenden yaptım,işe gitme saatime yetiştirdim bile... fotoğraf da çektim üstelik... :)

      Sil
  4. nefis gözüküyor,ellerine sağlık ablacım,hayırlı kandiller..

    YanıtlaSil
  5. Pırasayı çok seven biri olarak resimlere bakarak içim açıldı afiyet olsun eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Pırasayı çok severim ama hiç böyle yapmadım. bir ara denemek isterim. Çok leziz olduğunu tahmin edebiliyorum. Ellerine sağlık ruşencim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu da çok seveceğini düşünüyorum... lezzet bakımından hoş bir alternatif oldu... şimdiden afiyet olsun... :)

      Sil
  7. pırasayı pek yiyemeyenlerdeniz bizde ama bu tarif daha bi yenilebilir gibi bizim gibiler için çok güzel bir tarif olmuş.ellerinize saglık.takipteyim.banada beklerim:)

    YanıtlaSil
  8. Ruşen hanımcım, görüntü olarak süper görünüyor eminim tadıda çok güzeldir.

    Ellerine sağlık. En kısa zamanda denemek isterim.

    YanıtlaSil
  9. Görünüm , sunum mükemmel ... Görüntü lezzet içinde aynı hissi uyandırmakta bende :) İlk fırsatta deneyeceğim.. bende çok severim pırasayı.. ellerinize sağlık . sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu da seversin o halde... şimdiden afiyet olsun! :)

      Sil