17 Mayıs 2012 Perşembe

tam buğday unlu çilekli kek

Pazartesi akşamı manavdan aldığım dağ çileklerinden sonra ertesi gün Salı pazarında da dağ çilekleri bulup yeniden alınca,  yiyerek tüketeceğimizden çok fazla çilek oldu evde. Bir kısmını iki sabahtır kahvaltıda smoothie yapıp tüketmekteyim... bir kısmını da az önce kek yaptım... Çürüyüp atılmak gibi olası bir akibetten kurtulmuş oldu böylece fazlalıklar.

Keke gelince... İçindeki malzemeler ile tamamen sağlıklı bir kek oldu. Ancak şeker yerine pekmez kullanınca çileğin damakta bıraktığı mayhoş tat pek kırılamadı diyebilirim... Malum yıllardır toz şekerle ya da pudra şekeri ile yapılan keklerin damakta bırakmış olduğu tatlımsı  bir tat var... beraberinde eklenen şekerli vanilin ise daha da katlıyor bu tadı.... Pekmez ise bu tatlılığı elde etmede yeterince başarılı olamıyor. Ama bile isteye, sağlıklı olsun düşüncesiyle yapınca insan bu mayhoş tattan da keyif almasını biliyor. Mayhoş tatları sevenler içinse isabetli bir seçim olacaktır eminim.
İşte tarifim;

Tam Buğday Unlu Çilekli Kek

Malzemeler:
3 yumurta
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 çay bardağı yoğurt
150 gr. tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
250 gr. çilek

Yapılışı: Kek kalıbınızı yağlayın. Bir kapta yumurtaları iyice çırpın. Sırasıyla pekmezi, yağı, yoğurdu, karbonatı ve unu katarak çırpmaya devam edin. Ayıklanıp yıkanmış çilekleri minicik küpler halinde doğrayıp hazırladığınız karışıma ekleyin. Karışımı kek kalıbınıza döküp 170 derecelik fırında 40-45 dk kadar pişirin. Kürdan yardımı ile pişme ayarını kontrol etmeyi unutmayın.
Soğuyunca servise hazırdır. Afiyet olsun!

7 yorum:

  1. Diyet yaparken çılgınlar gibi tatlı tarifi arıyordum, ilaç gibi geldi. Tam buğday unu, pekmez süper. Hemen yapıyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım.Çok güzel görünüyor.Mutlaka deneyeceğim.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağılık Ruşenacım,diyet yapanlara kolay gelsin .

    YanıtlaSil
  4. Tadını bilmem ama kek süper görünüyor. :)

    Ellerine sağlık, afiyet bal şeker olsun. :)

    YanıtlaSil