5 Ocak 2012 Perşembe

elmalı tart

 Canım tartımsı turtamsı bir şeyler çekerken evde bulunan malzemelerden spontane yapılmış olan bir tart. Bu söylemimle uydurulmuş gibi bi intiba yaratmış olsam da inanın hiç de uyduruk değil, nefis mi nefis bir tat oldu. Ki zaten içine konulan malzemeler an itibariyle ele geçen şeyler olsa da herhangi şeyler değil.... bizzatihi  "içine bunu koyarsam şöyle olur" babında düşünülmüş, ince bir hesabın ürünü... :)

Böyle zamanlarda, aslında ben hiç ölçü kullanmıyorum.... malzemeleri dizip önüme biraz ondan biraz bundan  göz kararı koyuyorum her şeyi... Yine de göz kararımın belleğimde bir ölçüsü var... sonuçta eklediklerim ne eksik ne fazla oluyor tatta...

Tarifi hazırlarken de belleğimdeki ölçülendirmeyi esas alarak hazırlamaya çalıştım. Motomot kadar olmuştur.... endişelenmeden uygulayabilirsiniz... garantisini veriyorum. :)
 İşte tarifim;

Elmalı Tart

Malzemeler:
Hamuru için:
100 gr tereyağ
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 çay bardağı portakal suyu
1/2 su bardağı süt
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1 paket şekerli vanilin
2/3 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Dolgusu  için:
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
10 adet Amasya elması
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı üzüm pekmezi
1 çorba kaşığı tereyağ
2/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı iri ufalanmış ceviz içi
1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)

Yapılışı: Çukur bir kaba portakal suyunu alın, elmaları minik küpler halinde doğrayıp içine atın. (kararmamaları için). Yayvan bi kabı ateşin üzerine alarak şekeri kısık ateşte hafif karamelize edin. İçine yağ ve sütü ekledikten sonra portakal suyu ile birlikte elma parçalarını da katarak ağzı kapalı biçimde (kısık ateşte) 10 dk. kadar pişirin. Pişirme süreci sona erince kapağı ve ateşi açarak suyunu çekmesini sağlayın. Suyunu iyice çektiğinden emin olunca ateşten alıp üzerine dolgu malzemelerinin diğer kalanlarını ekleyin ve soğumaya bırakın.

Yumurtaları çukur bir kapta mikserle iyice çırpın. Şekeri, sütü, tereyağ ve sıvı yağı da ekleyip çırpmaya devam edin. Şekerli vanilin ve kabartma tozunu kattıktan sonra çırpma işleminize tahta bir kaşıkla devam edin. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye dek un katın. Yağlanmış turta kalıbınıza döküp 180 derecelik fırında 25-30 dk. pişirin.
Piştikten sonra tart kalıbınızı ters çevirip çukur bölümünü elmalı dolgu ile kaplayın.
Tartınız servise hazırdır.
Afiyet olsun!




12 yorum:

  1. Yarın yapıyorum ben de bu tarttan. Öyle nefis görünüyor ki...

    YanıtlaSil
  2. Valla bende yapacağım.Çocuklarda hazır tatlı yap anne deyip duruyorlardı.Tarifinizi izninizle alıyorum.Size de afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. turta da resimlerde şahane.tarifi aldım günümde yapacağım inş.ellerine sağlık.afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  4. Harika görünüyor. :)

    ELlerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. nefis gözüküyor ruşen abla..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. vovww...canım çekti:))
    eline sağlık ruşenciğim!

    YanıtlaSil
  7. banada kocaaamaaaan bir dilim ayırırmısın lüffen :)

    YanıtlaSil
  8. yummy foodie!!! healthy foodie too... thanks for sharing... enjoyed your blog, following you now.. hope you could visit my blog too.. kissess!!!

    YanıtlaSil
  9. ELINE SAĞLIK CANIM TURTA HARIKA GÖRUNUYOR ÇAYIN YANINA BIRDILIM ALDIM

    YanıtlaSil
  10. Velkommen som følger hos meg!
    Det var koselig!
    Og spennende å få følgere fra andre land!
    Det så ut til å være en herlig kake du har laget.Kanskje jeg prøver den,etter oppskrift fra deg!
    Ønsker deg en fin ny uke!
    God og varm klem fra Sol

    YanıtlaSil
  11. ÇOOOOOK ÇOOOOK GUZELGÖRUNUYOR

    YanıtlaSil
  12. Bizim buralarda böyle küçük iki parçaçik halinda satiyorlar. O kadar para verip aliyoruz. Ne var, ne yok bilmiyoruz içinde.. Iyi oldu böyle bir tarif yazman. En kisa zamanda bunu yapariz Insallah! Tesekkürler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...