23 Aralık 2010 Perşembe

kremalı elma tatlısı

Akşam akşam canınız hafif bir tatlı çekti, dolabı şöyle bir kolaçan edip meyvelerle başbaşa mı kaldınız? İki elma kapıp tatlı sürecinde işe yarayabilecek ne bulduysanız geçin ocak başına... :) Ortaya lezzetli bişeyler çıkacaktır mutlaka...


elmalı tatlı1

İki elmayı yıkayıp çekirdeğini çıkarın ve ortasını (dibini delmeden) oyarak genişletin. İçine toz şeker doldurup yayvan bir tencereye alın. Üzerini hafif geçecek kadar su ve bir bardak (su bardağı) daha şeker ekleyerek 10-15 dakika kadar elmaları haşlayın. Elmalar haşlanırken diğer tarafta kabuğu soyulmuş bir elmayı rendeleyip içine yarım avuç ufalanmış ceviz içi, 1/2 çay kaşığı tarçın ve 3 tatlı kaşığı bal koyup karıştırın. Beklemeye alın. Elmalar yeterince yumuşamıştır artık, çıkarıp servis tabaklarına üstü açık biçimde yerleştirerek soğumaya bırakın... Bu aşamada tatlımızın sosunu yapmamız gerek... Normalde süt ve nişasta ya da un içeren bir bir sos pişirmemiz gerekiyor. Ancak o anda evde süt olmadığı ve yalnızca krema olduğu için ben tatlımın sosunda krema kullandım. Varsa siz de kullanın, lezzeti sütlüden çok daha güzel oluyor... :) Gelelim sosun yapılışına... Her hangi bir bisküvi olabilir... Ben tiramisuda kullandığım kedi dillerinden vardı, 2 adet ondan kullandım... Bisküvinizi rondoda iyice çekin. Kremanın içine 1 tatlı kaşığı ılık su, rondoda çekilmiş bisküvi ve 1 tatlı kaşığı pudra şekeri (yoksa normal şeker) ekleyerek çatalla iyice çırpın. Elmalar bu arada iyice soğumuştur. İçlerini tarçınlı, ballı, ceviz içli elma rendesi ile doldurun. Üzerine kremalı sosu dökerek, bir tutam tarçın ve bir kaç ceviz içi parçasıyla süsleyin... Acele ve hafif tatlınız hazır. Afiyet olsun!


elmalı tatlı2

İç ve dış malzemelerinde ekleme, çıkarma, değiştirme ve dönüştürme yapmak sizin inisiyatifinizde... Tabii benim gibi aniden karar verdi iseniz mutfağınızın da inisiyatifinde... Ne bulduysanız onu kullanacaksınız çünkü.. :)

Bu arada, yapılışı gibi tarifi de spontane gelişen bir tarif oldu... Hiç olmazsa yukarıdan kopya alarak malzemeleri ve ölçülerini aşağıya sıralayayım, tarif daha bi işlevsel olsun... :)

İşte malzemeler:

2 adet büyük boy elma
1 su bardağından biraz fazla şeker
2 su bardağı kadar su

İçi için:
1 orta boy elma
yarım avuç ceviz içi
3 tatlı kaşığı bal
1/2 çay kaşığı tarçın

Üstü için:
3 tatlı kaşığı krema
1 tatlı kaşığı ılık su
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
2 adet kedi dili bisküvi
üç-beş ceviz içi parçası

8 yorum:

  1. Off enfes görünüyor, ellerinize sağlık ya canım çekti!

    YanıtlaSil
  2. GÜNAYDIN ! ben de yarın misafirlerime ne yapsam diyordum ne güzel işte tarifimde var..sağolasın Ruşen'cim..;)

    YanıtlaSil
  3. çok güzel ve sevdiğim bir tatlı.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler hepinize.. :)
    deneyip yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  5. hafif ve güzel olur...
    ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. teşekkürler cepaynacım...

    YanıtlaSil
  7. Hımm
    çok pratik ve nefis bi şey olmuş bu ellerine sağlık canım.
    hayırlı cumalar dilerim.......

    YanıtlaSil
  8. 10 parmağında 10 marifet arkadaşım benim :) Şu sendeki enerjiden az bana da yollarmısın Ruşenciğim ?

    YanıtlaSil