30 Nisan 2022 Cumartesi

the days in ramadan-3 / ramazanlı günler-3

Yarın Arefe... Ve her güzel şey gibi Ramazan da bitiyor. 

Hani dillere pelesenk olmuş "nerede o eski ramazanlar" sözüyle eski ramazanların heyecanına ve sevincine duyulan özlemler havada uçuşur, günümüz ramazanlarının artık heyecansız ve sevinçsiz olduğu vurgulanır ya, benim bu yılki ramazanım tıpkı çocukluğumda olduğu gibi heyecan ve sevinç yüklü bir ramazan oldu. Bunu taaa içimde hissettim. :)

Tamam.. o ramazanlardan bu ramazana ne zaman, ne mekan, ne de karakterler aynı değil... Tamam.. yitip giden çok şey, çok kişi var... Tamam.. bazen özlem depreşip burukluğa kapı açıyor ve o kapıdan palas pandıras giren burukluk her güzel şeyin önüne geçmek için can atıyor... Tamam.. hüzünlü anılar oradan buradan çıkıp zihnine doluşuyor... Tamam.. bir yanın yaprak dökmeye başlıyor... Tamam.. evdeki sesler uzun zamandır kocacıkla ben yani en iyi arkadaşı birbiri olmuş edi ile büdüden ibaret... Tamam.. maskeler kalksa da izole günler sona ermedi henüz... Tamam.. çok şey eksik, çok şey kayıp... Yine de bir şey gelip hepsinin önüne geçti, beni de kendine çekti ve içimdeki heyecanı da sevinci de hep diri tuttu. Dolayısıyla gidiyor olması karşısında, sohbetine-muhabbetine doyamadığım bir arkadaşımla yeterince zaman geçirememiş de erkenden ayrılıyormuş gibi hissediyorum. Keşke en az iki-üç ay filan olsaydı Ramazan...

Bu post da güle güle postu olsun o zaman... :)

Öncelikle belirtmeliyim ki, ramazan süresince hissettiğim tüm olumlu duygular üzerinde evimi cıvıldatmış olmamın da etkisi var kuşkusuz... Hele de 2,5 yıldır pandemi sebebiyle kimseleri konuk edememiş, evdeki her şey sanki unutulmuş gibi yerli yerinde kalmış iken, gelecek olan bu yeni misafir için günler öncesinden beni alan heyecan çok etkin, çok teşvik edici idi. İstedim ki evin her tarafını süsleyip püsleyeyim, ışıl ışıl ışıldatayım, pırıl pırıl pırıldatayım. :) Bu minvalde üretimler yapıp dekore ederken ben de ışıldadım, ben de pırıldadım. :) Paylaşmadığım bir kaç şeyi daha paylaşarak bu postla da ramazanlı günler serimi tamamlayayım. Bu heyecana bu sevince bir nebze de olsa sizleri de ortak edebilmişimdir umarım.

Orta sehpamın ramazan dekorunu paylaşmamıştım bu ana dek. Altın renkten, simlerden orta sehpam da nasibini aldı. 



Ayaklı cam mumlukların içini ve dışını süslemenin dışında sehpa için fazla da bir şey yapmadım. Diğer şeyler kışın kapısından pandemi korkusuyla girip raflarını alelacele taradığım ıvırzıvırcıda bulduğum hoş şeyler. Özellikle led mumlara bayıldım. Ellerinde olan tüm mumları (6 adet) hemen satın aldım. Hem de çok çok ucuz bir fiyata... Meğer deve formundaki mumluklar da, altın ayaklı uzun beyaz led mumlar da yıllardır ellerinde duran şeylermiş. Alıcısı çıkınca sevindiler resmen. Ama ben onlardan daha çok sevindim. Bu arada, ayaklı cam mumlukların üzerindeki fiyonklar da kızımın küçüklük tokalarından... Üstlerindeki süsleri çıkardım, altın renkli sutaşından yaptığım fiyonk üzerine oje ile boyadığım yıldız çıkartmaları yapıştırdım. Uyumu yakaladım. :)

Altın renge boyadığım kuru dalları geçen yıldan bilenler vardır. Geçen yıl üzerlerinde yalnızca minik minik kuşlar vardı. Bu yıl hem büyük kuşları da ekledim, hem de renkli kağıtlardan yaptığım yıldızları da astım..

 Yıldızların sapları altın renkli su taşından... Fiyonk için denediğim kurdelaların hiç biri hoş durmayınca, en sevdiğim makarna olan fiyonk makarnadan birini alıp altın renge boyadım ve üstüne tuttum, "ah, meğer aradığım şey buymuş" diyerek, fiyonklarını makarnadan yaptım. :)

Yapmak isteyenler için yıldızların yapılış videosunu aşağıya ekliyorum. (1.30 dakika sonrasında...)

Ramazanla ilgili çok fazla çıktı aldım. Bir çoğu zaman bulamamamdan ya da kullanmak için henüz uygun yer bulamamamdan dosyada kaldı. Saklıyorum, nasipse seneye kullanmak istiyorum. Bu çıktıyı da bu çerçeve içine yerleştirerek dekora hemen şipşak dahil ettim. Çerçeve ile içindeki renklerin uyumunu çok sevdim. (Normalde koyu renk olan yerler siyah renkte, fotoğrafı editlerken gölgeleri açtığım için oralar da açıldı.)

Şimdi farkettim kapı süslerimi fotoğraflamayı unutmuşum... Merak edenler instagram hesabımda geçen yıl paylaştığım reels videomda görebilirler. Bu yıl gümüş renkliyi dış kapıda, altın renkliyi de oturma odamızın kapısında kullandım. Geçen yıl da ramazan için hazırlamış olduğum "advent calendar"ımı fotoğraflamayı unutmuştum. Bu yıl neyse ki unutmadım. :)

Türkçede bir adı var mı bilmiyorum, ben "gerisayım takvimi" dedim, google "varış takvimi" diye çevirdi ama her ikisi de kulağıma yerinde bir tanım gibi gelmedi. 

Simli kartonlardan minik uzun zarflar yaptım, kapak kenarlarını simli dantelle süsledim, her birine 1 den 30 a dek rakamlar yapıştırdım. Kapaklarını ince kurdelaları deliklerden geçirip fiyonklayarak  tutturdum. O kurdelalar da yıllardır giysilerden kesip sakladığım askı kurdelaları... (Ivırzıvırseverlik bunu gerektirir. :) )

İçlerinde arapça okunuşu ile birer sure ve birer de Türkçe dua var. Geçen yıl "advent calendar"ımı hazırlarken arapça okumayı yeni öğrenmiştim ve bu sayede her gün pratik yapma şansı bulmuştum. Bu yıl da Kur'an ı hatim amacıyla arapça okumama rağmen her gün yine bu zarflardan arapça sureleri ve beraberinde Türkçe duaları okudum. Hem bu vesileyle ramazan ibadetlerime ayrı bir etkinlik eklemiş oldum. Hem de her gün geriye kaç gün kaldığını hiç unutmadım. :) Her gün birini açıp karşıma hangi surenin, hangi duanın çıkacağını beklemek heyecan verici ve sevinçliydi. Önümüzdeki yıl belki daha farklı bir advent calendar hazırlarım.


Bu yıl ramazanı doya doya yaşadım. Benim için hoş geldi, güle güle gitsin. Gelecek ramazanlarda dilerim bu hoşluk daha da katlanarak artar ve blog aleminde bu hoşluğu yakalayan daha nicelerinin sevinçleriyle birlik olur hep birlikte seviniriz. Meğer böylesi kitlesel bir sevinçten ümmet olarak uzak kalmış, mahrum bırakılmışız. Bu yaşımda bunu da keşfettim ve farkettim. Ama buldum. Hayatıma hiç kopmamak üzere ramazan sevincini eklemledim, sahiplendim. Şükür, sonsuz şükür!

Herkese şimdiden şeker tadında güzel bir bayram ve sevgiler...

28 yorum:

  1. Красивые украшения! Поздравляю!!!

    YanıtlaSil
  2. eveeet önemli olan içimizdeki heyecan değil miiii :)

    YanıtlaSil
  3. eveeet önemli olan içimizdeki heyecan değil miii :)

    YanıtlaSil
  4. eveet önemli olan içimizdeki heyecan ama değil mii :)

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar güzel hazırlıklar yapmışsınız, insanın içi kıpır kıpır oluyor. Hayırlı bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. bugünlerde yorum kutusundaki değişiklik nedeniyle yorumlarda sıkıntı oluyor. ya spama düşüyor ya yayınlanmıyor, ya da yayınlasa da bu gözükmüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen gün bloguna yorum bırakmak istedim, bırakamadım. Blogger ın yine bana kastı mı var derken, hem kendi blogumda hem de başka bloglarda yorum yazma panelinde "bu site reCAPTCHA ile korunuyor..." ile başlayan (daha önce olmayan) bir dip not gördüm. Bu yalnızca bana mı özel oldu, herkeste mi artık böyle? Sözünü ettiğin değişiklik bu mu? Bu ise artık kendi bloguma dahi çok kolay yorum bırakamıyorum. Ancak manuel olarak blog adımı ve adresimi uzun uzun yazdıktan sonra yorumlara cevap verebiliyorum. O da yetmiyor. Gidip gelen yorumlar bölümünden aktive etmem gerekiyor. Ayy ama bu blogger daha da kolaylaşacağına daha da zor olmakta... Üstelik post yollarken güncellenmeme gibi büyük bir sorun da yaşarken... :(

      Sil
    2. herkese :) spama düşüyor genelde yorumlar, ya da yayınlanmıyor, sağ tuşla kopyalayıp bir kaç kez deneyince yayınlanıyor :)

      Sil
  7. herkese :) yorumlar ya spama düşüyor veya hiç yayınlanmıyor, yorumu yayınlamadan önce sağ tuşla kopyalayıp birkaç deneyince bloglara yorum yapabiliyoruz, yani siyah bir yazı çıkıyor, yorumunuz yayınlandı veya kayda alındı gibi, bu yazı çıkınca sorun yok, yorum gitti demektir yerine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün bir kaç bloga bayram mesajı bıraktım, bazılarının blog adı ve blog adresi yazarak yorum bırakma seçenekleri de yok idi, yalnızca birinde o siyah yazının çıktığını gördüm. Sanırım yalnızca o bloga yorum bırakabildim. :( Şimdi gidip senin bloguna yorum bırakmayı yeniden deneyeceğim... Ayy olsun lütfeen!

      Sil
  8. Happy belated Ramadan, Rusyena! Wishing you all the best to you and your family!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much dear Maya. Happy weekend!

      Sil
  9. Ne güzel işler, çok beğendim... Üzgünüm ben de güzel bir ay ve bayram geride kaldı. Dilerim gelecek yıllarda yine kavuşuruz. Selam ve sevgiler sevgili arkadaşım. 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nice güzel ramazanlarımız ve bayramlarımız olsun inşallah... Benden de selamlar, sevgiler kadim ve sevgili blog arkadaşım.

      Sil
  10. Harika kadin Ruşyena 🌺
    Benim ramazanımda yıllardır ilm defa bol çalışmalı geçti. Sonu özlem gidermeceli. Onunda sonu bol atraksiyonlu. Rutinimi özledim.
    Geçmiş bayramın mübarek olsun tatlim. Öpüyorum

    YanıtlaSil
  11. Ramazan bizi torbasına alıp 1 ay boyunca hoplatıp duruyor. Hep bir yoğunluk, meşguliyet... :) Gidince duruluveriyor sanki her şey... :) Ben de şu slow günleri severek-sindirerek yaşıyorum. Özleniyor gerçekten. :)

    YanıtlaSil
  12. Hoşgeldiniz. Ben de sizi takibe aldım. Ne güzel cicili bicili blogunuz. :)

    YanıtlaSil
  13. İnanılmaz hoş süsleri, yapılması da kolaymış

    YanıtlaSil
  14. This is really the best but if you also checkout my blogs about boho chairs then you will get the more best decor ideas : https://bohochairs.com/

    YanıtlaSil
  15. Nedense Ramazan yaklaştıkça, Ramazanla ilgili bloglar okumak hoşuma gidiyor. Güzel bir anı, yazı olmuş teşekkürler hocam. 2023 Ramazan için takipte olacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu anlamlı yorum için teşekkür ederim. Ramazan hoş gelsin, özlemle bekliyoruz. :)

      Sil