Kocacık pırasa yemeğini hem etli hem de zeytinyağlı olarak çok çok sever... (ki pırasa Pomakların çiğ ve pişmiş olarak çok severek tükettiği sebzelerden biri... bu sevgi kültürel ve genetik dolayısıyla...) Ben ve kızımsa kışın evimizde haftada bir pişen bu yemeği zoraki ve gıdım gıdım yiyenlerdeniz... :) Hatta kışın sonuna doğru hiç yemeyenlerden... bıkıyoruz çünkü... :)
Yine de bıkkınlık yaratmaması adına arada bir böreğini yapıyorum... Bu sabah ise minik fırın kaplarımda kiş olarak pişirmeyi denedim. İtiraf etmeliyim nefis, nefis, nefis oldu.
Kişleri bir süredir yufka ile yapmaktayım. Bundan sonra kolay kolay hamurlu kişlere dönmeyi düşünmüyorum. Zira yufkalı halleri hem çok hafif, hem de daha lezzetli oluyor... Ayrıca çok daha pratik.
Pırasalı Mini Kiş (4 kap için)
Malzemeler:
Tabanı için:
1 adet yufka
Dolgusu için:
1 demet pırasa
3 küçük boy havuç
1,5 çorba kaşığı zeytinyağ
3-4 diş sarımsak
2 yumurta
200 gr. sert keçi peyniri
tuz
Kalıbı yağlamak için:
10-15 gr. tereyağ
Yapılışı:
Pırasaların beyaz kısımlarını ince ince, halka halka doğrayıp zeytin yağda soteleyin. İyice yumuşayınca rendelediğiniz havuçları ve ince kıyılmış sarımsağı içine katın, kısık ateşte ağzı kapalı biçimde 15-20 dk. kadar pişmeye bırakın. Peyniri çatalın alt tarafıyla, çok fazla küçültmeden ezin. Soğuyan karışıma ilave edip karıştırın. Yumurtaları içine kırıp her tarafına yedirerek karıştımaya devam edin.
Kalıplarınızı yağlayın, bir kenara bırakın. Yufkayı 4 eşit parçaya bölün. Her parçayı ikiye katlayın, kenarları dışarıda kalacak biçimde tek tek kalıpların içine yerleştirin. Pırasalı karışımdan kaşıkla içine doldurun. Sarkan yufka kenarlarının -düzgün olması için-, 2 cm den fazlasını kesip alın. Kenarları içe doğru kıvırdıktan sonra 200 dereceli fırında 40 dk. kadar pişirin.
Dip notlar:
1- Yufkayı yağlamaya gerek görmedim, yağlanmış kalıptaki yağ yufkaya da işlediği için tekrardan yağlamaya gerek kalmıyor.
2- Havuçları küçük boy seçiyorum. Büyükler nişasta bakımından çok zengin, vitamin ise küçük boylarda daha fazla...
3- Peyniri rendelemek yerine iri iri eziyorum. Tadı belirgin olunca daha çok hoşuma gidiyor.
4- Dilerseniz maydanoz ve çeşitli baharatlar vb. katabilirsiniz... Pırasa ve havuç tadını örtmemesi için malzemeyi sınırlı tuttum ben...
Güzel bir Çarşamba dileğimle...
Herkese sevgiler!
Tüm islam aleminin mevlid kandili mübarek olsun!