21 Nisan 2011 Perşembe

Antep Katmeri

Katmer denilince her yöre kendi katmerini anımsar. Her yörede katmerin yapılışı da, lezzeti de bambaşka çünkü. Ben bugün Antep katmerinden söz etmek istiyorum. Genellikle sabah kahvaltısında yenilen ve tuzlu değil de tatlı sınıfında olan, görüntü olarak böreğe benzeyen bir şey bu. 


Aslında Gaziantep'te hanımlar evde yapmazlar pek, simit fırınlarında, börekçilerde, baklavacılarda ve de salt bu işi yapan katmercilerde satılır. Özel bir yöntemle yapıldığı için de evde yapılabilecek versiyonlarından damak tadı olarak çok daha farklı ve çok daha lezzetlidir. Benim gibi memleketinden uzakta olanlar içinse o tadı birazcık da olsa yakalayabilmek için zorunlu olarak evde yapılagelmiştir. Dolayısıyla bu postumda sizlerle kendi yöntemimi paylaşmaya çalışacağım. Yani bu tarif internette bulacağınız tariflerden biraz daha farklı...

Malzemeler:
1 adet ince yufka
100 gr. tereyağı
3 yemek kaşığı hazır kaymak
3 yemek kaşığı ince çekilmiş fıstık içi
3 yemek kaşığı toz şeker


Yapılışı:
Tereyağını hafif ısıda eritin ve 3 te 2 sini yufkanın yüzeyine sürün. Kenarlarından 4 parmak içe doğru katlayarak düzgün bir dörtgen elde edin. Kaymak ile şekerin 2 kaşığını bir kapta iyice çırpıp bu dörtgenin içine iyice yayın. İşlem bittikten sonra dörtgen biçimindeki yufkayı yine köşelerini iç ortaya doğru kıvırarak daha küçük bir dörtgen elde edecek biçimde katlayın. Artakalan erimiş tereyağını bu dörtgenin yüzeyine sürerek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika kadar kızartın. Kalan 1 kaşıklık şeker ile fıstık içini karıştırıp fırından çıkan katmerin üzerine bolca serpin. Üzerini havlu ile kapatıp 10 dakika kadar beklettikten sonra katmeriniz servise hazırdır. Afiyet olsun!




Dip not: Süslemedeki fıstık içi ile şekeri karıştırma işlemi benim kendi damak tadım üzerine uygulamış olduğum bir işlem. Sizler dilerseniz fıstık içini tek olarak kullanabilirsiniz. Orijinalinde de öyle zaten. :)

8 yorum:

  1. kilo almışım kilo azdırma beni bunarı koyup arkadaşım uffff şimdi kalkıp bunu yapmak var ama havadan 2-3 kilo :( yinede belli olmaz yaparım belki ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. kilo almışım kilo azdırma beni bunarı koyup arkadaşım uffff şimdi kalkıp bunu yapmak var ama havadan 2-3 kilo :( yinede belli olmaz yaparım belki ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. offf süper gözüküyorrrrr.

    YanıtlaSil
  4. hımmmm...leziz görünüyor. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. nefisss !!! katmer yapasım geldi...aması var...recim nolcek o zamannnn ?? ;)

    YanıtlaSil
  6. Anam anam en sevdiğim tatlıdır yahu.Ben hamileyim koyulur mu akşam akşam şimdik bu :) aşkımı tatlıcıya göndericem şimdi ve ilk fırsatta denicem.Sıcak sıcak uffff nefis bir tat...Ellerine sağlık.Bu tarif için çok çok teşekkürler Ruşyenacım.

    YanıtlaSil
  7. 2004 de antepe arkadaşıma gitmiştim tadı damağımdadır hala o yediğim enfes katmerlerin..Kahvaltıda yenmesi tuhaf gelmişti ama her gün yemiştim:))

    YanıtlaSil